Seikkaile poluilla, pyörällä

MTBO Helsinki - Missiona pyöräsuunnistus

MTBO Helsinki tarjoaa pääkaupunkiseudun puistoihin ja metsiin suunniteltuja laadukkaita pyöräsuunnistusratoja / -treenejä kaikille omatoimisesti ajettavaksi. Paikkoja ovat muun muassa Viikki, Pirkkola ja Uutela.

Visiomme on tuoda pyöräsuunnistusta suuren yleisön tietoisuuteen ja tarjota mahdollisuus seikkailla pyörällä lähimetsissä.

Pyöräsuunnistus -

tästä on kyse?

Maastopyöräilyä erilaisissa paikoissa

Pyöräsuunnistus on vauhdikas laji, jossa edetään maastopyörällä rastilta rastille karttaan merkittyjä polkuja, teitä ja uria pitkin. Ajettavat polut vaihtelevat pienistä teknisistä singletrackurista, hiekkateihin ja asfalttibaanoihin. Urien ajettavyys selviää kartasta, sillä jokainen polku on lukiteltu sen nopeuden mukaisesti. Rastit sijoitetaan urille eli teiden tai polkujen varteen. Kartta on karttatelineessä, joka kiinnitetään ohjaustankoon.

Pyöräsuunnistaessa ajat urilla, joiden olemassa oloa et välttämättä tiennyt.

Vauhtia ja reitinvalintaa

Ajonopeudet vaihtelevat polkujen mukaan, mutta keskinopeus on yleensä 20km/h, huippunopeudun ollessa lähellä 50km/h. Laji siis haastaa monipuolisesti ajotaitoa, tarjoten samalla pääkopalle mielekästä puuhaa suunnistuksen muodossa. Lajille on ominaista vauhti ja nopeat päätökset.

Reitinvalinnassa on tärkeää löytää omalle ajotekniikalleen parhaat reitit. Jollekin se voi olla tekninen reitti pienempää polkua pitkin, toinen taas voi olla parhaimmillaan nopeilla ja selkeillä reiteillä.

Kartta ja

Karttamerkit

Pyöräsuunnistuskartta

Pyöräsuunnistuskartta on huomattavasti pelkistetty verrattuna suunnistuskarttaan. Pelkistyksellä saadaan aikaan kartta, joka on luettava pyörän päältä kovassakin vauhdissa ja tärinässä. Kartassa tuodaan selvemmin esille urat niiden ajettavuus ja leveys. Ajettavuus määritellään neljällä eri tasolla ja leveys kahdella eri leveydellä. Leveä uran merkki tarkoittaa uraa, jonka leveys on yli 1,5 m ja kapea tarkoittaa uraa, jonka leveys on alle 1,5 m.

Yhtenäinen ura

Nopeus 75–100 % maksimaalisesta, ajettavuus hyvä, ei esteitä uralla.

Pitkäkatko ura

Nopeus 50–75 % maksimaalisesta, ajettavuus kohtalainen, ei huomattavia esteitä uralla, pitää hieman harkita ajolinjoja.

Lyhytkatko ura

Nopeus 25–50 % maksimaalisesta, ajettavuus haastava, mutta ei tuota haastetta kokeneelle maastopyöräilijälle, esteitä uralla, pitää harkita ajolinjaa.

Piste ura

Nopeus 0–25 % maksimaalisesta, ajettavuus vaikea, paikoitellen voi tuottaa haasteita kokeneellekin maastopyöräilijälle, huomattavia esteitä uralla, voi joutua jalkaantumaan.

alue

Ajettava alue

Ajettava alue, tai alue, jossa on niin paljon uria että, kaikkia ei pysty piirtämään karttaan.

este uralla

Este uralla

Vaarallinen kohde tai este uralla /tiellä.

kielletty

Kielletty tie tai ura.

Ei saa käyttää etenemiseen.

Kielletty ura

Kielletty ura tai ulkoiluväylä. Käytettään ainoastaan Helsingissä, esimerkiksi ratsastusreitti.

Miten pääsee ajamaan?

Tarkemmat toimintaohjeet

1. Karttojen hinta on 8€
2. Katso alhaalta itsellesi ja / tai kavereillesi sopiva harjoitus
3. Osta kartat kätevästi Karttaholvissa
4. Karttaholvi toimittaa kartat tulostusvalmiina PDF-tiedostona
5. Tulosta kartta ja olet valmis seikkailemaan pyörälläsi Helsingin poluilla

Minne pääsee ajamaan?

Haaga

Haaga

Tämä osittain salassa pysynyt upea metsäalue keskuspuiston kupeessa muodostuu pienipiirteisestä kallioalueesta, jota halkoo rautatie. Yhdessä vieressä olevan asutusalueen kanssa alue tarjoaa hyviä reitinvalinnallisia haasteita suhtellisen pienellä, mutta teknisellä alueella.

Kumpula

Kumpula - Annala

Kumpula on yksi Helsingin suosituista lähipuistoista, joka on todella monipuolista ajoympäristöä. Alueelta löytyy teräviä kalliomäkiä, jylhää vanhaa aarniometsää, puistoa ja idyllistä puutaloaluetta. Alue tarjoaa monipuolista haastetta niin ajoteknisesti kuin suunnistamiseenkin.

Länsi-Herttoniemi

Länsi-Herttoniemi

Herttoniemeä voisi pitää Helsingin "alppeina". Mäet ovat isohkoja, nousua kertyy ja maisemat ovat hienoja, sillä herttoniemen mäeltä avautuu huikeat näkymät Vanhan kaupungin lahdelle ja kohti Viikin peltoja. Pyörsuunnistusnäyttämänö vertaa vailla, sillä haastetta löytyy.

Pirkkola - Maununneva

Pirkkola - Maununneva

Helsingin keskuspuiston sydän, joka pitää koeta ennen kuin on liian myöhäistä. Pirkkolastalöytyy kallioita korkeuseroineen sekä tiheää latu- ja uraverkostoa, kun taas Maununnevan puolella maasto on "peikkomaista" metsää. Maaston eri momentit tuottavat hienoja suunnistuksellisia ja fyysisiä haasteista.

Uutela

Uutela

Uutela on Itä-Helsingin hienompia rannikkomaastoja, joka tarjoaa upeita rantakallioita harjumaaston reunalla. Nopeat ja haastavat urat sekä paikoitellen erittäin tiheä uraverkosto tuottavat erittäin haastavia reitinvalintoja pienellä alueella. HUOM. Suosittelemme käyntiä arki iltana tai viikkoloppuisin aikaisin aamusta, sillä alue on todella suosittu retkikohde.

Taivaskallio

Taivaskallio - Raviradanmäki

Taivaskallio on yksi helsingin hienoimmista puistoista, eikä suotta. Puistossa sojottaa vanhoja tykkejä, löytyy mäkeä ja hienoa maisemaa kohti merta. Radalla on luvassa kartanvaihtoa, paljon rasteja ja vauhtia Pasilan ratapihan naapurissa.

Lisää infoa

Puuttuuko karttateline?

Mies karttojen ja ratojen takana

Anders Blomster

Sipoon mies, joka on pyöräsuunnistanut vuodesta 2006 ja on edustanut Suomea kansainvälisissä kisoissa vuosittain vuodesta 2011 alkaen. Parhaat sijoitukset kansainvälisesti ovat TOP10 sijoituksia maailmancupissa ja näiden lisäksi kotimaan kilpailuista kaappia koristaa yli 15 Suomen mestaruutta. Andersin innostus karttoihin alkoi vuonna 2011 ja sen jälkeen hän on ehtinyt tehdä monipuolisesti pyöräsuunnistuskarttoja Helsingistä, Sipoosta ja Vaasasta. Karttoja on syntynyt niin harjoitus- kuin kilpailukäyttöön yhteensä hurjat n. 220 km2.

Haluatko laittaa pyöräsuunnistusratoja kaikkien saataville?

Ota yhteyttä

Me nostamme pyöräsuunnistusta pääkaupunkiseudulla